2021-11-11 08:29:16• hírek • Szatmár.ro

Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte a szatmári múzeum

A Vasile Lucaciu utcai székhely. Fotó: Szatmár.ro archívum
A Vasile Lucaciu utcai székhely. Fotó: Szatmár.ro archívum

A Szatmár Megyei Múzeum fennállásának 130-ik évfordulóját ünnepelte november 10-én, s ezen alkalomból egy rövid videóval jelentkeztek, melyben felelevenítették az elmúlt évtizedek eseményeit, a kezdetektől napjainkig.

Az első múzeumi gyűjtemények az 1891. november 10-én alakult Kölcsey Körnek köszönhetően jöttek létre, a tárgyak többségét pedig Szatmárnémeti olyan kiemelkedő személyiségei adományozták, mint pl. Kiss Gedeon, a város egykori főkapitánya, Vécsey József báró vagy épp Meszlényi Gyula római katolikus püspök, de a Református Gimnázium és a református egyház is hozzájárult a gyűjtemények bővítéséhez.


A Szatmár Municípiumi Múzeum 1905-ben létesült, és a Kölcsey Körnek köszönhetően jelentős gyűjteménnyel rendelkezett már az indulásnál. A politikai és közigazgatási változások eredményeként 1918-ban egy újabb múzeumot nyitottak meg. A múzeum alapításának kezdeményezője Dariu Pop, tanító és tudós volt, aki a gyűjtemény darabjait tudományos területek szerint osztályozta: régészeti, történelmi, néprajzi és a "régi román könyv" szakterület.


1958-ban a múzeumot újra átszervezik, a feladattal Aurel Popp festőművészt bízzák meg. Az átszervezés után a Szatmárnémeti Városi és Rajoni Múzeum néven, a történelmi városközpont egy XVIII. századbeli épületében, a Vécsey-házban indult újra.


Az 1968-ban bekövetkezett közigazgatási reformmal egyidejűleg, a szatmári múzeum megyei múzeum státuszt kapott. Továbbra is a történelmi városközpontban működött egészen 1984-ig, amikor a megyei múzeum központját áthelyezték a Vasile Lucaciu sugárút (Árpád utca) 21. szám alatti épületbe, így a régi épületben már csak kizárólag a művészeti részleg működik. A jelenlegi Megyei Múzeumnak helyet adó épület 1936-ban épült Liteanu G. P. bukaresti építész tervei alapján, és benne eredetileg Szatmár Megye Prefektúrája működött. A közzétett videós anyag szerint azonban hamarosan megújul az épület, ugyanis idén egy uniós finanszírozású projektnek köszönhetően nagyszabású felújítás kezdődik, és átszervezik az alapkiállítást is.


A részletes történeti bemutató ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: